Ταυτοτικό Κείμενο Αντιφασιστικού Συντονισμού Λέσβου

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζοντας τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της προηγούμενης περιόδου ,συρρικνώνοντας συνολικά τα δικαιώματα των μεταναστών, αυξάνοντας τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τη διασυνοριακή καταστολή, προσπαθεί να οχυρωθεί απέναντι στην μαζική. μεταναστευτική κίνηση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την σειρά της, πέρα από την συνολική εναρμόνισή της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας κλπ.), εντείνει τις πολιτικές εγκλεισμού και εξαίρεσης, είτε καταστέλλοντας στεγαστικές καταλήψεις και δομές αλληλεγγύης είτε αναθέτοντας την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος σε «ειδικούς της αλληλεγγύης» (ΜΚΟ-δήθεν ανθρωπιστικές οργανώσεις κλπ). Η αντανάκλαση αυτών των πολιτικών σε τοπικό επίπεδο δημιούργησε κοινωνικές εντάσεις, τις οποίες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν διάφοροι ακροδεξιοί κύκλοι και εθνικιστικές οργανώσεις, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να αποκτήσουν την ελάχιστη κοινωνική απήχηση στη Λέσβο. Μέσα σε αυτή την συνθήκη, και έχοντας τις δυναμικές αντιφασιστικές αντιστάσεις της Μυτιλήνης ως παρακαταθήκες,  προέκυψε η ανάγκη συγκρότησης ενός ενωτικού αντιφασιστικού μετώπου, μίας πολιτικής πρωτοβουλίας ικανής να απαντά στις προκλήσεις των καιρών και ταυτόχρονα να πυροδοτεί κινηματικές διαδικασίες. Πάνω σε αυτή την βάση συγκροτήθηκε ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Λέσβου.

 Η λειτουργία και οι δράσεις του Συντονισμού έχουν ως κεντρικό σημείο αναφοράς την ανοιχτή συνέλευση προς όλους και όλες, στην οποία συμμετέχουν ατομικότητες και δεν υπάρχει εκπροσώπηση από πολιτικές ομάδες-συλλογικότητες. Βασικά χαρακτηριστικά του Συντονισμού αποτελούν η οριζοντιότητα και η αντι-ιεραρχία, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από τις συνελεύσεις και τα ίδια τα υποκείμενα συμμετέχουν και συναποφασίζουν ισότιμα στις αποφάσεις αυτών μακριά από λογικές συγκεντρωτισμού, ειδικούς και αυθεντίες.

 Στόχοι του Αντιφασιστικού Συντονισμού είναι η διασφάλιση της κοινωνικότητας στο χώρο στο οποίο ζούμε και δρούμε, και η μαζική συμμετοχή σε δράσεις που ανταγωνίζονται φασιστικές λογικές και πρακτικές στην κάθε τους έκφανση. Ο ανοιχτός χαρακτήρας της συνέλευσης επιδιώκει την συνδιαλλαγή και την σύμπραξη υποκειμένων που προτάσσουν την πολιτική θέση του αντιφασισμού, αποσκοπώντας στην παγίωση μίας ισχυρή αντιφασιστικής φωνής στο νησί, μακριά από προσωπικές ή συλλογικές ατζέντες .

 Σε ότι μας αφορά, ως Αντιφασιστικός Συντονισμός Λέσβου οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαρες και ξεκάθαροι: δεν πρόκειται να αφήσουμε καμία σπιθαμή δημόσιου χώρου στους φασίστες, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να μετατραπούν οι πλατείες, οι γειτονιές και τα πάρκα του νησιού σε εστίες διάχυσης ρατσιστικού οχετού, μισαλλόδοξης βίας  και κοινωνικού κανιβαλισμού. Όλοι  αυτοί που εχθρεύονται την διαφορετικότητα, που θέλουν να επιβάλουν ένα κοινωνικό καθεστώς φόβου, που εκμεταλλεύονται υπαρκτά τοπικά ζητήματα για δικό τους πολιτικό όφελος θα μας βρίσκουν πάντα απέναντί τους. Γιατί αν κάτι γνωρίζουμε καλά είναι ότι ο αγώνας ενάντια στον φασισμό, είτε αυτός ενσαρκώνεται από αστικά νεοναζιστικά πολιτικά κόμματα  είτε από μειοψηφικές  εθνικιστές ομάδες, είναι ο αγώνας της μνήμης απέναντι στη λήθη. Από τα μικρά γραφικά σοκάκια της Μυτιλήνης μέχρι τις ακτές  της Συκαμιάς: ΛΕΣΒΟΣ ΓΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ.

 

“Δε μας ανάγκασαν ακόμα να σκοτώσουμε

και δε μας σκότωσαν ακόμα.

Ξέρουμε κ’ οι δυο, αγαπημένη,

μπορούμε να μάθουμε στους άλλους:

να αγωνίζονται για τους ανθρώπους,

και κάθε μέρα λίγο πιο βαθιά,

λίγο πιο ωραία  ν’ αγαπάνε…”

-Μαγιακόφσκι

Leave a comment

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Αυτόνομο ⋆ Στέκι

για τον αγώνα της μνήμης ενάντια στην λήθη.

https://105fm.espivblogs.net/

για τον αγώνα της μνήμης ενάντια στην λήθη.

https://musaferat.espivblogs.net/

για τον αγώνα της μνήμης ενάντια στην λήθη.

Βιβλιοθήκη της Κατάληψης στο Μπίνειο

για τον αγώνα της μνήμης ενάντια στην λήθη.

Κατάληψη στο Μπίνειο

Just another WordPress.com site

.::Κλάξον::.

για τον αγώνα της μνήμης ενάντια στην λήθη.

Αντιφασιστικός Συντονισμός Λέσβου.

για τον αγώνα της μνήμης ενάντια στην λήθη.